atipikus.hu

Szerző: dr. Holló Sándor

A bedolgozás egyáltalán nem új foglalkoztatási forma. A hetvenes évek közepén, végén nagyon népszerű volt, úgy tűnt, hogy sokak számára fog megélhetést jelenteni. Később a rendszerváltás, a piacgazdaságra való áttérés tovább táplálta ezt a reményt. Sok apró vállalkozás – megfelelő telephely hiányában – szívesen foglalkoztatott bedolgozókat. Mégis, ma azt kell látnunk, hogy bár a munkavállalói oldalon nagy lenne az igény a bedolgozói munkára, valós ajánlattal csak nagyon ritkán találkozunk. Mik ennek az oka?

A bedolgozás lényege, hogy a munkavégzés helye nem a munkáltató telephelye, hanem a munkavállaló lakása, vagy más, a felek által meghatározott hely. Ennek sok előnye van. A munkaállomás kialakítása, üzemeltetése nem a munkáltató feladata, sőt általában még a szükséges eszközöket is a munkavállaló biztosítja. Ez jelentős megtakarítást jelenthet, még akkor is, ha a munkavégzés során ténylegesen felmerülő költségeket a munkáltató megtéríti. A munkavállalói oldalon hatalmas előny, hogy megtakarítható a munkába járással töltött idő, illetve annak költsége. A bedolgozó saját maga osztja be a munkaidejét. Ráadásul a családtagok is besegíthetnek időnként a munkavégzésbe ami jelentősen megnövelheti az elérhető jövedelmet.

 

A szerződés

A szerződésben meg kell határozni a munkavállaló által végzett tevékenységet, a munkavégzés helyét, a költségtérítés módját és mértékét. A munkabért kizárólag teljesítménybér formájában lehet meghatározni. Sajátosságok Ebben a foglalkoztatási formában nem a rendelkezésre álláson van a hangsúly, hanem a teljesítményen. A munkavállaló saját maga osztja be a munkaidejét és eltérő megállapodás hiányában a saját eszközeit használja. Ettől függetlenül bizonyos területeken megmarad a munkáltató utasítási joga. Például a munkáltató határozza meg a munkavállaló által alkalmazandó technikát, a munkavégzés módját. Ennek betartását jogosult ellenőrizni. Az ellenőrzés módját is – eltérő megállapodás hiányában – a munkáltató határozza meg. Az ellenőrzés azonban nem jelenthet aránytalan terhet a munkavállaló, vagy az ingatlant használó más személyek számára.

Miért nem gyakori?

A bedolgozói jogviszony több előnyt kínál mind a munkaadói mind a munkavállalói oldalon. Mi lehet az oka annak, hogy valós bedolgozói munkát csak elvétve találunk? Mivel a bedolgozás lényege nem a rendelkezésre állás, a munka díjazása teljesítménybérben történik. Így csak olyan feladatok végezhetők bedolgozóként ahol a teljesítmény jól mérhető. Ez önmagában leszűkíti az alkalmazhatóság területét. A másik ok a technológia változásában keresendő. Az otthon, egyszerű eszközökkel végezhető munkafolyamatok nagy részét gépesítették. Tovább szűkíti a lehetőségeket, hogy az otthon végezhető, egyszerű, szakértelmet nem igénylő szerelési munkák meglehetősen alacsony jövedelmet biztosítanak.

A hiszékenység vámszedői

A hatalmas kereslet és a kínálat szűkössége természetesen nem kerülte el a csalók figyelmét sem. Sokan és sokféle módon igyekeztek és igyekeznek becsapni a bedolgozásra vágyó embereket. Ennek talán a legenyhébb formája amikor a „bedolgozás” kifejezést csupán figyelemfelkeltő kulcsszóként használják. Vannak, akik regisztráció fejében ígérnek jól jövedelmező otthon végezhető munkát. A regisztrációt követően hamarosan kiderül, hogy valós ajánlat nincs, viszont hírlevelek tömege árasztja el elektronikus levelesládánkat. Az igazán merész szélhámosok pénzt is kérnek a regisztrációért. Vannak, akik másként csapolják meg a gyanútlan érdeklődők pénztárcáját. Eszközöket, nyersanyagokat vásároltatnak meg a jelentkezőkkel, de a kész termékeket különböző kifogásokra hivatkozva nem vásárolják vissza, vagy egyszerűen eltűnik a cég. Ezzel persze nem azt mondom, hogy mindenki szélhámos aki otthon végezhető munkát ajánl. Viszont erősen bátorítok mindenkit, hogy tájékozódjon alaposan, keressen referenciákat a hirdető cégről mielőtt költségekbe veri magát.

Bár a bedolgozói munkaviszony jogi háttere adott, és mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon vannak komoly előnyök, mégis azt kell látnunk, hogy mivel az egyszerű unkafolyamatokat egyre inkább gépek végzik, a bedolgozás széles körű elterjedése nem várható.