atipikus.hu

A humánerőforrás gazdálkodás ma már nem azt jelenti, mint amit 20-30 éve. Az elmúlt évtizedekben igazi multidiszciplináris szakmává nőtte ki magát. A munkának több szintje van.

Az adminisztrációs kötelezettség ellátása sok energiát emészt fel. Igaz, ebben ma már nagy segítséget jelentenek az integrált ügyviteli szoftverek amik lehetővé teszik az adatok átlátható rendezését. Fontos, hogy a rendszer különböző elemei összhangban legyenek egymással.

A munka magasabb szintje a menedzsment munkájának támogatása, a stratégia kialakítása, a tervezés és vezetői döntések magas színvonalú koordinálása. Mint már említettük, a HR multidiszciplináris terület. Fontos, hogy a dokumentumok egységes egészt alkossanak.

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó dokumentumok (munkaköri leírás, munkaszerződés, munkavédelmi kockázat-értékelés, kollektív szerződés stb.) szervesen kapcsolódjanak egymáshoz és feleljenek meg a jogszabályok és a helyi szabályzatok előírásainak. Ezek a részfeladatok hatékonyan kiszervezhetők, anélkül, hogy a stratégiai fontosságú szakmai kérdések megválaszolását másra bíznánk.

 

Üzleti concierge a HR területén

A foglalkoztatáshoz tartozó szakterületek összehangolása a HR feladata.  Ez nem jelenti, nem jelentheti azt, hogy a HR-es szakember valamennyi szakterületet mélységeiben ismeri. Ez nem is lenne reális cél. Sokszor előfordul, hogy valamely területen felmerülő kérdés szakmai konzultációt igényel. Nagy segítség ilyenkor az „üzleti concierge” partner aki segít, hogy gyorsan megtaláljuk a megfelelő szakembert. Előfordulhat, hogy valamilyen rendkívüli helyzet (kolléga megbetegedése) vagy a feladat projekt jellege okoz időlegesen megnövekedett munkaerő igényt, de nem indokolja új dolgozó felvételét. Ezekben az esetekben is jó megoldás a feladatok átmeneti kiszervezése. A kiszervezés további előnye, hogy a feltételek rugalmasan alakíthatóak. Nincs holtidő, csak azért fizetünk, amire valóban szükségünk van.